bytes.cat

La wiki d'FP d'informàtica

Eines de l'usuari

Eines del lloc


wacom_ubuntu

Diferències

Ací es mostren les diferències entre la revisió seleccionada i la versió actual de la pàgina.

Enllaç a la visualització de la comparació

Ambdós costats versió prèvia Revisió prèvia
Següent revisió
Revisió prèvia
wacom_ubuntu [2020/09/10 10:23]
enric_mieza_sanchez [Configurar els botons de la tauleta]
wacom_ubuntu [2021/09/29 09:40] (actual)
Línia 1: Línia 1:
 ====== Configurar tauleta gràfica Wacom en Ubuntu ====== ====== Configurar tauleta gràfica Wacom en Ubuntu ======
 +{{:wacom.jpg?nolink&200 |}}
 La tauleta gràfica (les més conegudes son les Wacom però hi ha altres marques) pot ser una eina molt útil per a impartir classes telemàtiques o simplement gravar vídeos. Ens permet escriure i dibuixar sobre la pantalla del PC i això ajuda a complementar les possibles explicacions que puguem fer amb dibuixos, esquemes i també assenyalar parts de la pantalla que ens interessi destacar. La tauleta gràfica (les més conegudes son les Wacom però hi ha altres marques) pot ser una eina molt útil per a impartir classes telemàtiques o simplement gravar vídeos. Ens permet escriure i dibuixar sobre la pantalla del PC i això ajuda a complementar les possibles explicacions que puguem fer amb dibuixos, esquemes i també assenyalar parts de la pantalla que ens interessi destacar.
  
Línia 11: Línia 12:
 L'únic problema que ens pot oferir és que entri en mode Android quan es connecta al PC. El resultat és que no utilitza tota la superfície, sinó la meitat de la tauleta, deixant-nos molt poca precisió a l'escriure. Es pot identificar també perquè la llum LED del mig de la tauleta està encesa però molt dèbilment. L'únic problema que ens pot oferir és que entri en mode Android quan es connecta al PC. El resultat és que no utilitza tota la superfície, sinó la meitat de la tauleta, deixant-nos molt poca precisió a l'escriure. Es pot identificar també perquè la llum LED del mig de la tauleta està encesa però molt dèbilment.
  
-La solució és tornar al mode normal, prement els botons extrems de la tauleta Wacom durant uns segons. La llum LED del mig de la tauleta hauria de pampalluguejar i quedar-se encesa amb més intensitat. Llavors utilitzarà tota l'amplada de la tauleta.+{{:wacom_mode_android.png?nolink&400 |}} 
 + 
 +La solució és tornar al mode normal, **prement els botons extrems de la tauleta Wacom durant uns segons**. La llum LED del mig de la tauleta hauria de pampalluguejar i quedar-se encesa amb més intensitat. Llavors utilitzarà tota l'amplada de la tauleta.
  
  
 ==== Configurar pantalla ==== ==== Configurar pantalla ====
-Si voleu ...+Si voleu modificar certs paràmetres de la tauleta, podeu accedir al panell de control de Gnome (o "Paràmetres") i anar a la secció "Tauleta gràfica Wacom".
  
 +Particularment m'ha interessat per a les configuracions de PCs amb doble pantalla, on vull dibuixar només en una d'elles. Per a fer-ho cal bellugar primer el llapis sobre la tauleta, i llavors accedir al menú ''Tauleta gràfica -> Mapa a la pantalla'' i sel·leccionar la pantalla on volem confinar la tauleta.
 +
 +Si deixa de funcionar la configuració del Gnome, podeu fer una [[https://ubuntu-mate.community/t/scale-your-wacom-tablet-to-a-single-monitor/8036|configuració manual amb la comanda xsetwacom com explica aquest article]].
 +
 +
 +===== Programari =====
 +Per acompanyar la tauleta gràfica tenim programari divers que ens anirà molt bé per fer classes telemàtiques, gravar-les, etc. Òbviament, tot lliure ;)
 +  - **Gromit-MPX** : el meu favorit, senzill, efectiu, et permet escriure a l'escriptori. Indicacions més avall.
 +  - **Vokoscreen** : per enregistrar l'escriptori, té una funció per activar la càmera i poder aparèixer sobre el dibuix, molt còmode.
 +  - **Xournal++** : programari de pissarra/llibreta d'apunts. Està a la botiga de snap
 +  - **Openboard** : programari de pissarra, costa una mica d'instal·lar. Proveu amb [[https://github.com/OpenBoard-org/OpenBoard/releases/tag/v1.6.0a1|aquesta release]] o bé amb el [[https://flathub.org/apps/details/ch.openboard.OpenBoard|gestor de paquets flatpak aquí]].
  
  
Línia 23: Línia 37:
   $ sudo apt install gromit-mpx   $ sudo apt install gromit-mpx
      
-Es pot activar, i veurem la icona a la barra d'estat de l'escriptori. Per activar/desactivar el mode de dibuix cal prèmer F9.+Es pot activar, i veurem la icona a la barra d'estat de l'escriptori. Utilitzeu les tecles següents (clicant la icona del Gromit també us surt la "xuleta"): 
 +  * F9 : activar/desactivar el mode de dibuix 
 +  * SHIFT+F9 : esborrar tota la pantalla 
 +  * F10 : desfer (ULL, no funciona, expliquem com canviar la configuració seguidament) 
 +  * CTRL+F9 : amagar/mostrar dibuix 
 + 
 +També ens deixa canviar de color amb diferents tecles. Gromit-MPX pinta: 
 +  * en vermell per defecte 
 +  * en blau amb la tecla SHIFT 
 +  * en groc amb la tecla CTRL 
 + 
 +==== Reconfigurar tecla "desfer" ==== 
 + 
 +Teòricament la tecla F10 permet fer //undo// o "desfer" el darrer dibuix, però no funciona (no sé perquè exactament però possiblement és un conflicte amb alguna altra funció). Per solventar-ho, podem executar el programa Gromit-MPX modificant la tecla que farà la funció "desfer": 
 +  $ gromit-mpx --undo-key F8 
 +   
 +Tenim el problema, però, que si volem executar Gromit des de la llençadora del Gnome3 (l'escriptori d'Ubuntu) continuarà sent la tecla F10 per "desfer". Per corregir això, podem editar el següent arxiu de la llençadora: 
 +  $ sudo gedit /usr/share/applications/gromit-mpx.desktop 
 + 
 +I canviem la línia on apareix ''Exec=gromit-mpx'' i la canviem per: 
 +  Exec=gromit-mpx --undo-key F8
  
 ==== Configurant tecles de Gromit-MPX ==== ==== Configurant tecles de Gromit-MPX ====
Línia 41: Línia 75:
 </file> </file>
  
-Depenent del hardware que pugueu tenir, pot ser que el nom que apareix entre cometes pugui variar. Per saber més detalls sobre el hardware de les tauletes gràfiques disposeu de la comanda:+Descarregueu aquest //script// i el podeu executar amb l'ordre: 
 +  $ bash configWacom.sh 
 + 
 +Depenent del hardware que pugueu tenir, pot ser que el nom que apareix entre cometes pugui variar (i us donaria un error). Per saber més detalls sobre el hardware de les tauletes gràfiques disposeu de la comanda:
   $ libwacom-list-local-devices   $ libwacom-list-local-devices
  
  
wacom_ubuntu.1599733414.txt.gz · Darrera modificació: 2020/09/10 10:23 per enric_mieza_sanchez