bytes.cat

La wiki d'FP d'informàtica

Eines de l'usuari

Eines del lloc


model_seguretat_android

Diferències

Ací es mostren les diferències entre la revisió seleccionada i la versió actual de la pàgina.

Enllaç a la visualització de la comparació

Ambdós costats versió prèvia Revisió prèvia
Següent revisió
Revisió prèvia
model_seguretat_android [2022/07/16 01:36]
joan_iglesias [Verified Boot]
model_seguretat_android [2022/08/18 09:16] (actual)
enrique_mieza_sanchez [Model de seguretat d'Android]
Línia 3: Línia 3:
 El model de seguretat d'Android és complex i contempla moltes vessants. En aquest article es resumeixen les principals mesures de seguretat que proporciona a nivell de sistema operatiu i a nivell d'aplicació. El model de seguretat d'Android és complex i contempla moltes vessants. En aquest article es resumeixen les principals mesures de seguretat que proporciona a nivell de sistema operatiu i a nivell d'aplicació.
  
-{{tag> ciberseguretat #Ciber #CiberMp03 #Ceti #CetiMp03 }} +{{tag> android ciberseguretat #Ciber #CiberMp03 #Ceti #CetiMp03 #Dam #DamMp08 #DamMp08Uf01 #DamMp08Uf01 }}
  
 \\ \\
Línia 56: Línia 55:
 \\ \\
  
-Els aspectes més rellevants a nivell de seguretat d'aplicació són els següents:+Els aspectes més rellevants de seguretat a nivell d'aplicació són els següents:
  
 \\ \\
Línia 64: Línia 63:
 En Android, la privacitat de l’usuari està protegida mitjançant els permisos. Les aplicacions en Android requereixen el consentiment de l’usuari per a realitzar accions que puguin tenir impacte en altres, en el sistema operatiu o en el propi usuari. En Android, la privacitat de l’usuari està protegida mitjançant els permisos. Les aplicacions en Android requereixen el consentiment de l’usuari per a realitzar accions que puguin tenir impacte en altres, en el sistema operatiu o en el propi usuari.
  
-Els permisos necessaris de cada aplicació estan declarats en el fitxer //AndroidManifest.xml//. Cada permís s’especifica en la seva pròpia etiqueta //uses-permission//.+Els permisos necessaris de cada aplicació estan declarats en el fitxer //AndroidManifest.xml//. Cada permís s’especifica amb la seva pròpia etiqueta //uses-permission//.
  
 Alguns permisos es concedeixen a l’aplicació per defecte quan s’especifiquen. Tanmateix, hi ha una categoria de permisos que requereix un consentiment especial de l'usuari, com per exemple l'accés a la càmera o a la geolocalització. Alguns permisos es concedeixen a l’aplicació per defecte quan s’especifiquen. Tanmateix, hi ha una categoria de permisos que requereix un consentiment especial de l'usuari, com per exemple l'accés a la càmera o a la geolocalització.
Línia 83: Línia 82:
 L’emmagatzematge de dades és, a priori, el camp més sensitiu de la seguretat d’Android, doncs les dades són l’objectiu més important d’un atacant. Android s’ha d’assegurar per tant que cada opció d’emmagatzematge de dades estigui degudament assegurada en funció de la sensibilitat de les dades guardades. L’emmagatzematge de dades és, a priori, el camp més sensitiu de la seguretat d’Android, doncs les dades són l’objectiu més important d’un atacant. Android s’ha d’assegurar per tant que cada opció d’emmagatzematge de dades estigui degudament assegurada en funció de la sensibilitat de les dades guardades.
  
-Android ofereix tres maneres de desar les dades al dispositiu:+Segons la [[https://developer.android.com/training/data-storage?hl=es-419|documentació oficial d'Android sobre emmagatzematge]], hi ha tres maneres de desar les dades al dispositiu:
  
   * **Emmagatzematge intern**: Les dades emmagatzemades aquí només són visibles per a l'aplicació corresponent. Altres aplicacions no tenen accés als fitxers emmagatzemats al directori de l'aplicació. Quan l'aplicació es desinstal·la, totes les dades emmagatzemades aquí s'esborren.   * **Emmagatzematge intern**: Les dades emmagatzemades aquí només són visibles per a l'aplicació corresponent. Altres aplicacions no tenen accés als fitxers emmagatzemats al directori de l'aplicació. Quan l'aplicació es desinstal·la, totes les dades emmagatzemades aquí s'esborren.
Línia 107: Línia 106:
 Android proporciona les classes següents que faciliten la comunicació entre processos: Android proporciona les classes següents que faciliten la comunicació entre processos:
  
-  * Intent +  * ''Intent'' 
-  * Binder +  * ''Binder'' 
-  * Messenger+  * ''Messenger''
  
-Els intents són el mecanisme de pas de dades quan es treballa amb activitats o receptors de difusió. Els intents poden ser explícits o implícits. Els explícits estan dissenyats per ser rebuts per un component explícit, per això el seu nom. D'aquesta manera, podem estar segurs que les dades enviades des de l'aplicació A són rebudes únicament per l'aplicació B. A més, els intents explícits poden ser utilitzats per enviar dades entre activitats dins les nostres aplicacions. En canvi, els implícits especifiquen una acció que cal fer. Depenent de l'acció, pot incloure algunes dades necessàries per a l'acció respectiva. Els intents implícits solen usar-se quan la nostra aplicació no pot fer una acció i volem delegar la tasca a una aplicació de tercers.+Els intents són el mecanisme de pas de dades. Els intents poden ser explícits o implícits. Els explícits estan dissenyats per ser rebuts per un component explícit, per això el seu nom. D'aquesta manera, podem estar segurs que les dades enviades des de l'aplicació A són rebudes únicament per l'aplicació B. A més, els intents explícits poden ser utilitzats per enviar dades entre activitats dins les nostres aplicacions.
  
-Les classes Binder i Messenger s’usen per a implementar la trucada procediment remot en Android (//Remote Procedure Call - RPC - //). Proporcionen una interfície que facilita la comunicació segura entre una aplicació i un servei.+En canvi, els intents implícits especifiquen una acció que cal fer sense concretar quina altra aplicació ha de fer-la. Solen usar-se quan la nostra aplicació no pot fer una acció i volem delegar-la a una aplicació de tercers. Seria el cas per exemple d'una aplicació que vol obrir un arxiu PDF i envia un intent implícit al sistema operatiu per a que alguna aplicació doni aquest servei. 
 + 
 +Les classes Binder i Messenger s’usen per a implementar les trucades procediments remots en Android (//Remote Procedure Call - RPC - //). Proporcionen una interfície que facilita la comunicació segura entre una aplicació i un servei.
  
 \\ \\
Línia 125: Línia 126:
 Les aplicacions tenen la capacitat de crear permisos de seguretat protegits per la signatura. Així, les aplicacions signades amb el mateix certificat, sota diferents UIDs i sandboxs d'aplicació, poden accedir a funcionalitats restringides exposades per un o altre. Les aplicacions tenen la capacitat de crear permisos de seguretat protegits per la signatura. Així, les aplicacions signades amb el mateix certificat, sota diferents UIDs i sandboxs d'aplicació, poden accedir a funcionalitats restringides exposades per un o altre.
  
 +[[https://github.com/dogriffiths/HeadFirstAndroid/wiki/How-Android-Apps-are-Built-and-Run|Aquest article mostra el procés d'empaquetament i signatura de codi de les aplicacions Android]], a més de la posada en marxa per part del sistema operatiu.
  
 \\ \\
 +
model_seguretat_android.1657935413.txt.gz · Darrera modificació: 2022/07/16 01:36 per joan_iglesias