bytes.cat

La wiki d'FP d'informàtica

Eines de l'usuari

Eines del lloc


apache2_en_debian_ubuntu

Diferències

Ací es mostren les diferències entre la revisió seleccionada i la versió actual de la pàgina.

Enllaç a la visualització de la comparació

Ambdós costats versió prèvia Revisió prèvia
Següent revisió
Revisió prèvia
apache2_en_debian_ubuntu [2021/09/17 17:32]
enrique_mieza_sanchez [Hosts virtuals]
apache2_en_debian_ubuntu [2021/11/15 17:45] (actual)
enrique_mieza_sanchez [Mòdul Userdir] zeus
Línia 16: Línia 16:
 ...i t'hauria d'aparèixer un missatge que diu "It works!". ...i t'hauria d'aparèixer un missatge que diu "It works!".
  
-Si hem d'instal·lar aplicacions web (CMSs com Joomla!, Drupal, etc.) també sol ser necessari afegir els paquets php, mysql i phpmyadmin.+Si hem d'instal·lar aplicacions web (CMSs com Wordpress, Moodle, Joomla!, Drupal, etc.) també sol ser necessari afegir els paquets php, mysql i phpmyadmin. 
 + 
 +==== Engegar i apagar serveis ==== 
 + 
 +Per engegar i apagar Apache ho pots fer com la resta de serveis amb un: 
 +  $ sudo service apache2 stop 
 + 
 +(comprova ara que si intentes accedir a la web et dona error). 
 + 
 +Per tornar a engegar el servei Apache: 
 +  $ sudo service apache2 start 
 + 
 +I per saber l'estat del servei: 
 +  $ service apache2 status
  
 \\ \\
Línia 44: Línia 57:
  
 </WRAP> </WRAP>
 +
 +\\
  
 ==== PHP ==== ==== PHP ====
Línia 102: Línia 117:
  
 ===== Mòduls de l'apache2 ===== ===== Mòduls de l'apache2 =====
-L'apache disposa de certs mòduls (complements) que afegeixen més funcionalitats al servei. Els arxius estan a: +L'apache disposa de certs mòduls (complements o //plugins//) que afegeixen més funcionalitats al servei. Els arxius estan a: 
-'''/etc/apache2/mods-available''': tots els mòduls disponibles. +  * ''/etc/apache2/mods-available'': tots els mòduls disponibles. 
-'''/etc/apache2/mods-enabled''': mòduls actius. Fixa't en què si els llistes veuràs que no son arxius, són enllaços simbòlics a la carpeta ''mods-available''.+  * ''/etc/apache2/mods-enabled'': mòduls actius. Fixa't en què si els llistes veuràs que no son arxius, són enllaços simbòlics a la carpeta ''mods-available''.
  
 Una possible manera d'activar un mòdul és creant els enllaços adequats de mods-enabled a mods-available, però és massa "manual". És més còmode amb les comandes: Una possible manera d'activar un mòdul és creant els enllaços adequats de mods-enabled a mods-available, però és massa "manual". És més còmode amb les comandes:
-'''a2enmod''' : activa mòdul +  * ''a2enmod'' : activa mòdul 
-'''a2dismod''' : desactiva mòdul+  * ''a2dismod'' : desactiva mòdul
  
  
Línia 125: Línia 140:
  
  
-Si tenim l'usuari zeus (per exemple), podrem accedir a la carpeta '''''/home/zeus/public_html''''' (OJU! S'ha de crear "a mà"apuntant el navegador a:+Si tenim l'usuari ''zeus'' (cal crear l'usuari del sistema operatiu), podrem accedir a la carpeta '''''/home/zeus/public_html''''' apuntant el navegador a:
   http://<ip_del_server>/~zeus   http://<ip_del_server>/~zeus
  
-La "tilde" de la lletra "ñ" s'aconsegueix amb [AltGr]+[ñ]. Si esteu en Windows i se us resisteix, premeu [Alt]+126 en el teclat numèric.+La "tilde" de la lletra "ñ" s'aconsegueix amb [AltGr]+[ñ] (amb el teclat castellà). Si esteu en Windows i se us resisteix, premeu [Alt]+126 en el teclat numèric.
  
 ==== Exercici ==== ==== Exercici ====
Línia 134: Línia 149:
   *Activa els "userdir"   *Activa els "userdir"
   *Crea la carpeta de l'usuari principal (zeus, funky, super o el què sigui).   *Crea la carpeta de l'usuari principal (zeus, funky, super o el què sigui).
-  *Afegeix una pàgina HTML. Captureu pantalla visualitzant-la.</div>+  *Afegeix una pàgina HTML. Captureu pantalla visualitzant-la.
 </WRAP> </WRAP>
  
Línia 143: Línia 158:
 === Exercici === === Exercici ===
 <WRAP todo> <WRAP todo>
-Troba un article que expliqui com activar el PHP en els userdir. Si ja has vist on estan els arxius dels **mods-available** potser t'atreveixes a fer-ho per teu compte... oi? L'arxiu adequat és el ''phpX.conf'' (on X és la versió, ara per ara 7.0). En els comentaris de dintre de l'arxiu ja explica què cal fer exactament.+Troba un article que expliqui com activar el PHP en els userdir. Si ja has vist on estan els arxius dels ''mods-available'' potser t'atreveixes a fer-ho per teu compte... oi? L'arxiu adequat és el ''phpX.conf'' (on X és la versió: 7.1, 7.4, 8.0, ...). En els comentaris de dintre de l'arxiu ja explica què cal fer exactament.
  
 OJU! Pensa a reiniciar el servei!! OJU! Pensa a reiniciar el servei!!
  
-* Per comprovar-ho utilitza la pàgina de prova en php que he utilitzat abans. Captura pantallada. +  * Per comprovar-ho utilitza la pàgina de prova en php que he utilitzat abans. Captura pantallada. 
-* Posa l'article trobat en la webgrafia de l'informe. +  * Posa l'article trobat en la webgrafia de l'informe.
-</div>+
 </WRAP> </WRAP>
  
Línia 182: Línia 196:
  
 ==== Configurar un nou Virtual Host ==== ==== Configurar un nou Virtual Host ====
-<ol> +  - **Arxiu de virtual host**: cada site (domini) ha de tenir un arxiu a ''/etc/apache2/sites-available''. Crea una nova site copiant l'arxiu ''000-default.conf'' a ''mercuri.conf'' (has de tenir, doncs, 2 arxius) a "sites-available"
-<li>'''Arxiu de virtual host''': cada site (domini) ha de tenir un arxiu a '''<code>/etc/apache2/sites-available</code>'''. Crea una nova site copiant l'arxiu '''<code>000-default.conf</code>''' a '''<code>mercuri.conf</code>''' (has de tenir, doncs, 2 arxius) a "sites-available".</li> +  - **Configura** el teu nou VirtualHost. Utilitza el següent article: 
-<li>'''Configura''' el teu nou VirtualHost. Utilitza el següent article: +    * http://httpd.apache.org/docs/2.2/vhosts/name-based.html : la millor font sempre és la pàgina oficial. 
-*http://httpd.apache.org/docs/2.2/vhosts/name-based.html : la millor font sempre és la pàgina oficial. +    * ULL! No ho feu "a la tuntún". En l'article està tot en el mateix arxiu, i nosaltres el tenim repartit en 2. 
-*:ULL! No ho feu "a la tuntún". En l'article està tot en el mateix arxiu, i nosaltres el tenim repartit en 2. +    * Bàsicament es tracta de modificar el nou arxiu ''mercuri.conf'' amb: 
-*Bàsicament es tracta de modificar el nou arxiu <code>mercuri.conf</code> amb: +      * Afegir la directiva ''ServerName'' (el default no la té ja que serveix a tothom qui ho demani). 
-**Afegir la directiva '''''ServerName''''' (el default no la té ja que serveix a tothom qui ho demani).</li> +      * Modificar ''DocumentRoot'' i el ''Directory'' per tal que apuntin a la carpeta de l'usuari mercuri (public_html). 
-**Modificar '''''DocumentRoot''''' i el '''''Directory''''' per tal que apuntin a la carpeta de l'usuari mercuri (public_html). +  - **Activar la site** amb la __comanda a2ensite__. Esbrina com fer-ho utilitzant el manual: <code>$ man a2ensite</code> 
-<li>'''Activar la site''' amb la <u>comanda a2ensite</u>. Esbrina com fer-ho utilitzant el manual: '''$ man a2ensite''' +  - Comprova que s'ha activat bé: ha d'haver un link simbòlic a ''/etc/apache2/sites-enabled'' cap al nou fitxer ''mercuri.conf'':<code>
-<br/>Comprova que s'ha activat bé: ha d'haver un link simbòlic a '''/etc/apache2/sites-enabled''' cap al nou fitxer "mercuri.conf". +
-<pre>+
   zeus@zeusserver:/etc/apache2/sites-available$ ls /etc/apache2/sites-available/   zeus@zeusserver:/etc/apache2/sites-available$ ls /etc/apache2/sites-available/
   000-default.conf  default-ssl.conf  mercuri.conf   000-default.conf  default-ssl.conf  mercuri.conf
Línia 200: Línia 212:
   drwxr-xr-x 7 root root 4096 2012-01-17 23:17 ../   drwxr-xr-x 7 root root 4096 2012-01-17 23:17 ../
   lrwxrwxrwx 1 root root   26 2012-01-17 18:15 000-default.conf -> ../sites-available/000-default.conf   lrwxrwxrwx 1 root root   26 2012-01-17 18:15 000-default.conf -> ../sites-available/000-default.conf
-  lrwxrwxrwx 1 root root   26 2012-01-18 06:10 mercuri.conf -> ../sites-available/mercuri.conf</pre></li+  lrwxrwxrwx 1 root root   26 2012-01-18 06:10 mercuri.conf -> ../sites-available/mercuri.conf 
-<li>'''Recarrega (ull, no reinicia) el servei Apache2''': <pre>$ sudo service apache2 reload</pre></li> +</code
-</ol> +  - **Recarrega (ull, no reinicia) el servei Apache2**: <code>$ sudo service apache2 reload</code>
- +
-<br />+
  
 \\ \\
  
 ===== Exercici FINAL ===== ===== Exercici FINAL =====
-<div class="exercici" style="border: solid 3px red;"> 
-<big>Exercici FINAL</big> 
  
-*Realitza el mateix exercici però amb un usuari amb el teu nom (per exemple "enric") i la ''site'' amb el domini www.elteunom.local (per exemple "www.enric.local"). +=== Exercici FINAL === 
-*Penja una pàgina en PHP al teu domini.+<WRAP todo> 
 +  * Realitza el mateix exercici de VirtualHosts però amb un usuari amb el teu nom (per exemple "enric") i la //site// amb el domini ''www.elteunom.local'' (per exemple ''www.enric.local''). 
 +  * Penja una pàgina en PHP al teu domini.
  
 NOTA: Aquest exercici és el que haureu de mostrar com a "demo" a classe. NOTA: Aquest exercici és el que haureu de mostrar com a "demo" a classe.
-</div>+</WRAP>
  
apache2_en_debian_ubuntu.1631899933.txt.gz · Darrera modificació: 2021/09/17 17:32 per enrique_mieza_sanchez