bytes.cat

La wiki d'FP d'informàtica

Eines de l'usuari

Eines del lloc


apache2_en_debian_ubuntu

Diferències

Ací es mostren les diferències entre la revisió seleccionada i la versió actual de la pàgina.

Enllaç a la visualització de la comparació

Ambdós costats versió prèvia Revisió prèvia
Següent revisió
Revisió prèvia
apache2_en_debian_ubuntu [2021/09/17 17:25]
enrique_mieza_sanchez [PHP en userdirs]
apache2_en_debian_ubuntu [2021/11/15 17:45] (actual)
enrique_mieza_sanchez [Mòdul Userdir] zeus
Línia 16: Línia 16:
 ...i t'hauria d'aparèixer un missatge que diu "It works!". ...i t'hauria d'aparèixer un missatge que diu "It works!".
  
-Si hem d'instal·lar aplicacions web (CMSs com Joomla!, Drupal, etc.) també sol ser necessari afegir els paquets php, mysql i phpmyadmin.+Si hem d'instal·lar aplicacions web (CMSs com Wordpress, Moodle, Joomla!, Drupal, etc.) també sol ser necessari afegir els paquets php, mysql i phpmyadmin. 
 + 
 +==== Engegar i apagar serveis ==== 
 + 
 +Per engegar i apagar Apache ho pots fer com la resta de serveis amb un: 
 +  $ sudo service apache2 stop 
 + 
 +(comprova ara que si intentes accedir a la web et dona error). 
 + 
 +Per tornar a engegar el servei Apache: 
 +  $ sudo service apache2 start 
 + 
 +I per saber l'estat del servei: 
 +  $ service apache2 status
  
 \\ \\
Línia 44: Línia 57:
  
 </WRAP> </WRAP>
 +
 +\\
  
 ==== PHP ==== ==== PHP ====
Línia 102: Línia 117:
  
 ===== Mòduls de l'apache2 ===== ===== Mòduls de l'apache2 =====
-L'apache disposa de certs mòduls (complements) que afegeixen més funcionalitats al servei. Els arxius estan a: +L'apache disposa de certs mòduls (complements o //plugins//) que afegeixen més funcionalitats al servei. Els arxius estan a: 
-'''/etc/apache2/mods-available''': tots els mòduls disponibles. +  * ''/etc/apache2/mods-available'': tots els mòduls disponibles. 
-'''/etc/apache2/mods-enabled''': mòduls actius. Fixa't en què si els llistes veuràs que no son arxius, són enllaços simbòlics a la carpeta ''mods-available''.+  * ''/etc/apache2/mods-enabled'': mòduls actius. Fixa't en què si els llistes veuràs que no son arxius, són enllaços simbòlics a la carpeta ''mods-available''.
  
 Una possible manera d'activar un mòdul és creant els enllaços adequats de mods-enabled a mods-available, però és massa "manual". És més còmode amb les comandes: Una possible manera d'activar un mòdul és creant els enllaços adequats de mods-enabled a mods-available, però és massa "manual". És més còmode amb les comandes:
-'''a2enmod''' : activa mòdul +  * ''a2enmod'' : activa mòdul 
-'''a2dismod''' : desactiva mòdul+  * ''a2dismod'' : desactiva mòdul
  
  
Línia 125: Línia 140:
  
  
-Si tenim l'usuari zeus (per exemple), podrem accedir a la carpeta '''''/home/zeus/public_html''''' (OJU! S'ha de crear "a mà"apuntant el navegador a:+Si tenim l'usuari ''zeus'' (cal crear l'usuari del sistema operatiu), podrem accedir a la carpeta '''''/home/zeus/public_html''''' apuntant el navegador a:
   http://<ip_del_server>/~zeus   http://<ip_del_server>/~zeus
  
-La "tilde" de la lletra "ñ" s'aconsegueix amb [AltGr]+[ñ]. Si esteu en Windows i se us resisteix, premeu [Alt]+126 en el teclat numèric.+La "tilde" de la lletra "ñ" s'aconsegueix amb [AltGr]+[ñ] (amb el teclat castellà). Si esteu en Windows i se us resisteix, premeu [Alt]+126 en el teclat numèric.
  
 ==== Exercici ==== ==== Exercici ====
Línia 134: Línia 149:
   *Activa els "userdir"   *Activa els "userdir"
   *Crea la carpeta de l'usuari principal (zeus, funky, super o el què sigui).   *Crea la carpeta de l'usuari principal (zeus, funky, super o el què sigui).
-  *Afegeix una pàgina HTML. Captureu pantalla visualitzant-la.</div>+  *Afegeix una pàgina HTML. Captureu pantalla visualitzant-la.
 </WRAP> </WRAP>
  
Línia 143: Línia 158:
 === Exercici === === Exercici ===
 <WRAP todo> <WRAP todo>
-Troba un article que expliqui com activar el PHP en els userdir. Si ja has vist on estan els arxius dels **mods-available** potser t'atreveixes a fer-ho per teu compte... oi? L'arxiu adequat és el ''phpX.conf'' (on X és la versió, ara per ara 7.0). En els comentaris de dintre de l'arxiu ja explica què cal fer exactament.+Troba un article que expliqui com activar el PHP en els userdir. Si ja has vist on estan els arxius dels ''mods-available'' potser t'atreveixes a fer-ho per teu compte... oi? L'arxiu adequat és el ''phpX.conf'' (on X és la versió: 7.1, 7.4, 8.0, ...). En els comentaris de dintre de l'arxiu ja explica què cal fer exactament.
  
 OJU! Pensa a reiniciar el servei!! OJU! Pensa a reiniciar el servei!!
  
-* Per comprovar-ho utilitza la pàgina de prova en php que he utilitzat abans. Captura pantallada. +  * Per comprovar-ho utilitza la pàgina de prova en php que he utilitzat abans. Captura pantallada. 
-* Posa l'article trobat en la webgrafia de l'informe. +  * Posa l'article trobat en la webgrafia de l'informe.
-</div>+
 </WRAP> </WRAP>
  
Línia 157: Línia 171:
 Els "Virtual Hosts" serveixen per poder tenir diverses "sites" (dominis) en una mateixa màquina. És una pràctica molt comuna, ja que la majoria de dominis no tenen gaires visites i, per tant, es poden allotjar al mateix servidor. Els "Virtual Hosts" serveixen per poder tenir diverses "sites" (dominis) en una mateixa màquina. És una pràctica molt comuna, ja que la majoria de dominis no tenen gaires visites i, per tant, es poden allotjar al mateix servidor.
  
-Similarment als mòduls, disposem de dos directoris on estan els '''arxius de configuració de les diverses "sites"'''+Similarment als mòduls, disposem de dos directoris on estan els **arxius de configuració de les diverses "sites"**
-'''/etc/apache2/sites-available''' : hi ha un arxiu per cada site. També es podrien posar 2 sites en un arxiu però seria més confús. +  * **/etc/apache2/sites-available** : hi ha un arxiu per cada site. També es podrien posar 2 sites en un arxiu però seria més confús. 
-'''/etc/apache2/sites-enabled''' : symbolic links a les "sites available". Si hi ha link és que està activada.+  * **/etc/apache2/sites-enabled** : symbolic links a les "sites available". Si hi ha link és que està activada.
  
  
-<div class="exercici"> +=== Exercici === 
-<big>Exercici</big>+<WRAP todo>
  
 L'objectiu d'aquest apartat serà tenir 2 dominis diferents al mateix servidor. Cadascun d'aquests dominis anirà a parar a una web d'un usuari diferent: L'objectiu d'aquest apartat serà tenir 2 dominis diferents al mateix servidor. Cadascun d'aquests dominis anirà a parar a una web d'un usuari diferent:
-'''www.zeus.local''' ->   /home/zeus/public_html +  * ''www.zeus.local'' ->   /home/zeus/public_html 
-'''www.mercuri.local''' -> /home/mercuri/public_html+  * ''www.mercuri.local'' -> /home/mercuri/public_html
  
 ULL: aquest exercici no el podreu fer si no heu entès i activat correctament el mòdul "userdir" (explicat més amunt). ULL: aquest exercici no el podreu fer si no heu entès i activat correctament el mòdul "userdir" (explicat més amunt).
-</div>+</WRAP>
  
 Per poder-ho realitzar caldrà que facis diverses coses: Per poder-ho realitzar caldrà que facis diverses coses:
-#Crear els usuaris zeus i mercuri i les seves respectives carpetes web. +  - Crear els usuaris zeus i mercuri i les seves respectives carpetes web. 
-#Posa una pàgina HTML de benvinguda diferent a cada directori d'usuari per distingir si ens estem connectant correctament. +  Posa una pàgina HTML de benvinguda diferent a cada directori d'usuari per distingir si ens estem connectant correctament. 
-#Configurar el '''/etc/hosts del CLIENT (on tens el browser) i del servidor''' (simulant un DNS) per tal que coneguin els 2 dominis i que apuntin a la IP del teu servidor. +  Configurar el '''/etc/hosts del CLIENT (on tens el browser) i del servidor''' (simulant un DNS) per tal que coneguin els 2 dominis i que apuntin a la IP del teu servidor. 
-#:NOTA: si el client és Windows, el fitxer de hosts està a C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts +    NOTA: si el client és Windows, el fitxer de hosts està a C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts 
-#*Comprova que pots accedir indistintament a www.zeus.local i a www.mercuri.local des del client (browser) amb: <pre>http://www.mercuri.local</pre+    * Comprova que pots accedir indistintament a www.zeus.local i a www.mercuri.local des del client (browser) amb: <code>http://www.mercuri.local</code
-#Configurar els servidors virtuals de l'Apache. +  Configurar els servidors virtuals de l'Apache. 
-<br />+
  
 ==== Configurar un nou Virtual Host ==== ==== Configurar un nou Virtual Host ====
-<ol> +  - **Arxiu de virtual host**: cada site (domini) ha de tenir un arxiu a ''/etc/apache2/sites-available''. Crea una nova site copiant l'arxiu ''000-default.conf'' a ''mercuri.conf'' (has de tenir, doncs, 2 arxius) a "sites-available"
-<li>'''Arxiu de virtual host''': cada site (domini) ha de tenir un arxiu a '''<code>/etc/apache2/sites-available</code>'''. Crea una nova site copiant l'arxiu '''<code>000-default.conf</code>''' a '''<code>mercuri.conf</code>''' (has de tenir, doncs, 2 arxius) a "sites-available".</li> +  - **Configura** el teu nou VirtualHost. Utilitza el següent article: 
-<li>'''Configura''' el teu nou VirtualHost. Utilitza el següent article: +    * http://httpd.apache.org/docs/2.2/vhosts/name-based.html : la millor font sempre és la pàgina oficial. 
-*http://httpd.apache.org/docs/2.2/vhosts/name-based.html : la millor font sempre és la pàgina oficial. +    * ULL! No ho feu "a la tuntún". En l'article està tot en el mateix arxiu, i nosaltres el tenim repartit en 2. 
-*:ULL! No ho feu "a la tuntún". En l'article està tot en el mateix arxiu, i nosaltres el tenim repartit en 2. +    * Bàsicament es tracta de modificar el nou arxiu ''mercuri.conf'' amb: 
-*Bàsicament es tracta de modificar el nou arxiu <code>mercuri.conf</code> amb: +      * Afegir la directiva ''ServerName'' (el default no la té ja que serveix a tothom qui ho demani). 
-**Afegir la directiva '''''ServerName''''' (el default no la té ja que serveix a tothom qui ho demani).</li> +      * Modificar ''DocumentRoot'' i el ''Directory'' per tal que apuntin a la carpeta de l'usuari mercuri (public_html). 
-**Modificar '''''DocumentRoot''''' i el '''''Directory''''' per tal que apuntin a la carpeta de l'usuari mercuri (public_html). +  - **Activar la site** amb la __comanda a2ensite__. Esbrina com fer-ho utilitzant el manual: <code>$ man a2ensite</code> 
-<li>'''Activar la site''' amb la <u>comanda a2ensite</u>. Esbrina com fer-ho utilitzant el manual: '''$ man a2ensite''' +  - Comprova que s'ha activat bé: ha d'haver un link simbòlic a ''/etc/apache2/sites-enabled'' cap al nou fitxer ''mercuri.conf'':<code>
-<br/>Comprova que s'ha activat bé: ha d'haver un link simbòlic a '''/etc/apache2/sites-enabled''' cap al nou fitxer "mercuri.conf". +
-<pre>+
   zeus@zeusserver:/etc/apache2/sites-available$ ls /etc/apache2/sites-available/   zeus@zeusserver:/etc/apache2/sites-available$ ls /etc/apache2/sites-available/
   000-default.conf  default-ssl.conf  mercuri.conf   000-default.conf  default-ssl.conf  mercuri.conf
Línia 200: Línia 212:
   drwxr-xr-x 7 root root 4096 2012-01-17 23:17 ../   drwxr-xr-x 7 root root 4096 2012-01-17 23:17 ../
   lrwxrwxrwx 1 root root   26 2012-01-17 18:15 000-default.conf -> ../sites-available/000-default.conf   lrwxrwxrwx 1 root root   26 2012-01-17 18:15 000-default.conf -> ../sites-available/000-default.conf
-  lrwxrwxrwx 1 root root   26 2012-01-18 06:10 mercuri.conf -> ../sites-available/mercuri.conf</pre></li+  lrwxrwxrwx 1 root root   26 2012-01-18 06:10 mercuri.conf -> ../sites-available/mercuri.conf 
-<li>'''Recarrega (ull, no reinicia) el servei Apache2''': <pre>$ sudo service apache2 reload</pre></li> +</code
-</ol> +  - **Recarrega (ull, no reinicia) el servei Apache2**: <code>$ sudo service apache2 reload</code>
- +
-<br />+
  
 \\ \\
  
 ===== Exercici FINAL ===== ===== Exercici FINAL =====
-<div class="exercici" style="border: solid 3px red;"> 
-<big>Exercici FINAL</big> 
  
-*Realitza el mateix exercici però amb un usuari amb el teu nom (per exemple "enric") i la ''site'' amb el domini www.elteunom.local (per exemple "www.enric.local"). +=== Exercici FINAL === 
-*Penja una pàgina en PHP al teu domini.+<WRAP todo> 
 +  * Realitza el mateix exercici de VirtualHosts però amb un usuari amb el teu nom (per exemple "enric") i la //site// amb el domini ''www.elteunom.local'' (per exemple ''www.enric.local''). 
 +  * Penja una pàgina en PHP al teu domini.
  
 NOTA: Aquest exercici és el que haureu de mostrar com a "demo" a classe. NOTA: Aquest exercici és el que haureu de mostrar com a "demo" a classe.
-</div>+</WRAP>
  
apache2_en_debian_ubuntu.1631899525.txt.gz · Darrera modificació: 2021/09/17 17:25 per enrique_mieza_sanchez